Over Verdronken Vors VZW

De “Verdronken Vors” is een vzw met als doelstelling:
"Mensen die zich wensen te ontspannen, bij elkaar brengen".

De middelen die we hiervoor gebruiken zijn eenvoudig:
Vriendschap, engagement en Rock 'N' Roll.

Rock 'N' Roll is zowel een muziekgenre als een levenswijze.
Alles op je laten afkomen en genieten van de momenten die het leven met zich meebrengt.

Omdat elke levenswijze, een minimum aan engagement, structuur en organisatie vraagt, werd de vzw "Verdronken Vors" opgericht.
Met een 5 koppig bestuur organiseren wij sinds 2009 HET evenement van het jaar te Heist-Goor.

De Vorsfeesten

Vors-Kubb

Kubb is een buitenspel met als doel het omvergooien van houten blokken door er houten stokken tegenaan te gooien. Het woord "Kubb" betekent "houten blok" in het Gotlands dialect van het Zweeds. Kubb kan kort worden omschreven als een combinatie van bowling, petanque, en schaken.

Het doel van het spel is de koning omver te gooien voordat de tegenpartij dat doet. Kunde, in combinatie met strategie, zorgen ervoor dat het spel binnen 2 minuten gespeeld kan zijn, maar dat het ook uren kan duren.

Vors-Concerten

Concept van de concerten: programatie van lokale bands die zowel eigen nummers kunnen brengen als covers van de grootste hits uit de Rock 'N' Roll geschiedenis.

"Speciale bieren"-toog & Randanimatie

België is hét land van het BIER! De biercultuur in België is enorm gedifferentieerd en bevat onnoemelijk veel soorten. Jaarlijks trachten wij een greep uit dit assortiment te brengen door gekende en minder gekende pareltjes te serveren.

Hier bovenop voorzien wij gedurende de ganse dag extra animatie voor groot en klein zodat iedereen zijn gading kan vinden op dit evenement!
Zo is er de "nagelen klop"-blok, een groot "vier op een rij"-spel, springkasteel enz.

Omdat het leven al duur genoeg is vragen we geen inkom en proberen wij onze prijzen voor drank, eten en animatie zo democratisch mogelijk te houden!

Tevens kunnen wij rekenen op een 50-tal vrijwillige medewerkers die de dag zelf paraat staan om alles mee te organiseren.

De geschiedenis achter 'De Verdronken Vors'

De Verdronken Vors is het laagland gelegen tussen de dorpen Heist-Goor, Schriek en Pijpelheide. Dit gebied was destijds een onherbergzaam terrein met een vochtige tot natte heidevegetatie.

In de 18e eeuw werd dit gebied, na ontvening en ontwatering, ten behoeve van de landbouw ‘drooggelegd’. De heide ruimde plaats voor akkertjes!

Het hoekige patroon van wegen en dijken, het dichte net van grachten en sloten, de geometrische kavels en de talrijke langgevelhoevetjes zijn de landschappelijke karaktertrekken van zulke droogleggingen. Al behoeft de betekenis van de naam “VERDRONKEN VORS” (vooral als het hard of langdurig geregend heeft) geen nadere uitleg, toch is de landbouw er tot op heden brandend actueel gebleven. Bij een wandeling door de streek op zulk moment is degelijk waterdicht schoeisel a priori absoluut geen overbodige luxe.

Één van die langgevelhoevetjes, gebouwd in 1844, werd in de loop van de jaren verbouwd en omgedoopt tot café herberg: De Verdronken Vors

Iedereen was er welkom om een lekkere Boelt te komen drinken, een biertje van de ondertussen stopgezette brouwerij Mena in Rotselaar.
Daarnaast was er een kegelbaan en achteraan het cafeetje een winkeltje waar men de eigen landbouwproducten verkocht. Kortom gezellige drukte gedurende het ganse jaar.

In het jaar 2000 kwam het boerderijtje in de handen van onze voorzitter die de geschiedenis ervann goed kende.
De gebouwen hadden immers dienst gedaan als bijgebouwen van de boerderij van zijn ouders.

Helaas was het niet haalbaar om het oude hoevetje in zijn volle glorie te herstellen. De meeste materialen werden echter herbruikt om een nieuw hoevetje neer te zetten.

Door enkele gekke feestjes in het oude hoevetje en de opbouw van het nieuwe hoevetje is die sfeer van de Vors terug naar boven gekomen!

Met als resultaat op 8 aug. 2009 de eerste “Vors Feesten” waar iedereen welkom was en nog steeds welkom is!

Kortom, één keer per jaar is er terug:

  • Café De Verdronken Vors > Gezellige bar
  • Herberg De Verdronken Vors > Tentje slapen
  • Kegelen bij De Verdronken Vors > Kubb-tornooi
  • Winkelen hebben we vervangen door ROCK 'N' ROLL!!

Dit alles onder één titel:

Vorsfeesten!